top of page
Søk
  • Forfatterens bildeMorten Sæle

Om å se det spesielle i det ordinære

Oppdatert: 16. feb. 2020


For meg handler fotografi om å se, ofte det som andre ikke ser eller legger merke til. Hva er en fotograf? For mange handler det kanskje om å ha det beste og dyreste utstyret. Fotoutstyr er verktøy, og verktøyet kan være godt eller dårlig, men en god håndverker kan få gode resultater selv med dårlig verktøy.

En fotograf kan også være god eller dårlig, utstyret fotografen bruker spiller mindre rolle.

Jeg setter pris på god kvalitet, og med fotointeresse og bildeskaping i ryggmargen går jeg sjelden noe sted uten kameraet innen rekkevidde.

Dette bildet ble til på en liten rusletur på farsgården for å nyte solnedgangen. En solnedgang er et motiv jeg som regel unngår, opplevelsen av en magisk solnedgang er vanskelig å fange, og mange har gjort det på måter jeg bare kan drømme om. Men på vei forbi lysthuset vårt blinker solen til meg gjennom to sett vinduer, og dette bildet blir til.

Mine bilder er som regel ikke teknisk avanserte, det handler om å se og formidle. Jeg bruker automatikken i kameraet for det den er verdt, og overstyrer om nødvendig. Innholdet, stemningen, utsnittet og budskapet i et bilde er det ikke kameraet som skaper, men fotografen som tar bildet og seeren som opplever det ferdige resultatet.

Dette bildet er tatt på øya Hernar i havgapet nordvest for Øygarden. På tur med hele familien og kameraet over skulderen. Jeg snur meg etter å ha gått forbi en sliten grunnmur, og der er motivet. De andre som var med på turen kjenner ikke igjen motivet i det hele tatt, de har rett og slett ikke lagt merke til det.

Selv har jeg fått lov til å sitte ved pianoet til Edvard Grieg og klunke noen toner, men pianoet hans gjorde meg ikke til en stor komponist. Har du noen millioner til overs kan du kjøpe deg en Stradivarius, men blir du verdensberømt konsertfiolinist av den grunn? Neppe.

Som fotograf får jeg ofte spørsmål om hvilket kamerautstyr jeg bruker når noen (og spesielt menn) ser et bilde de setter pris på. Jeg tror ikke verdensmesteren i kokkekunst får like mange spørsmål om hvilken komfyr han har, siden maten hans smaker så godt og ser fantastisk ut.

Ok, du tar sikkert poenget, det er ikke kameraet som tar bilder, det er fotografen.

143 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page